היום השלישי הוקדש לעיר פוטסדם בכלל (עיר עצמאית או חלק מברלין) ולפארק סנסוצ'י בפרט. בכל מקרה כרטיס הנסיעה היומי שלנו הוכן למטרה זו והוא כולל את פוטסדם. חצי שעת נסיעה ברכבת המהירה RE1 מתחנת כיכר פרידריך ואנו בתחנת שרלוטנבורג בפוטסדם. משם לפי מפה (ביציאה מתחנת הרכבת מצאנו מפת רחוב. צילמתי אותה) ועם עזרה ממקומית חביבה אל היעד – פארק סנסוצ'י. בביתן לרכישת כרטיסים קבלנו מפה טובה יותר, איתה המשכנו בסיור בפארק.
הביתן הסיני Chinesisches Haus
היעד הראשון שבו נתקלנו היה הביתן הסיני. ביתן קטן, מוקף בפסלים מוזהבים בסגנון סיני. יפה יותר מבחוץ מאשר מבפנים. את זה ידענו כמובן רק אחרי שרכשנו כרטיס משולב לכל האתרים ונכנסנו פנימה. הוספו גם תשלום עבור הזכות לצלם. בפנים היה גם סט קטן של כלי קרמיקה וגם תקרה מצוירת.
הארמון החדש Neues Palais
המשכנו אל הארמון החדש. אחרי סיבוב מסביב לבניין הגענו אל הכניסה ואל השיגעון המקומי בהגנה על רצפות העץ והשיש – סליפרס עשויים לבד. כשמם כך גם הסכנה שבשימוש בהן. הן נועדו להחליק על רצפות העץ המלוטשות ועל מרצפות השיש בלי לגרום להן פגיעה, בלי להתחשב בפגיעה האפשרית בהחלט בגופו של המשתמש. נועלים את הדבר המוזר על הנעלים/סנדלים או כל דבר שיש על הרגלים ומשתדלים להחליק על הרצפה בלי להחליק.
הארמון יפה מבחוץ אבל לא משהו מבפנים.
ארמון אורנז'רי Orangerieschloss
בארמון אורנז'רי שוב פגשנו בסליפרס. הפעם בסיור מאורגן די מעצבן עם מדריכה דוברת גרמנית. לא ניתן לסייר בארמון בדרך אחרת. המדריכה הכניסה אותנו לחדר אחר חדר, כשהיא פותחת אותו בכניסה ונועלת לאחר שנכנסנו. השיטה מבוססת כנראה על ניסיון העבר עם מבקרים שניסו לברוח באמצע הסיור.
שיאו של הסיור לפי המקורות הוא חדר רפאל. חדר שקירותיו, מרצפה ועד תקרה מכוסים בהעתקים של ציורי רפאל וגם פסלים יפים אבל בודדים. מבחינתי זה היה הסברים ארוכים ומשעממים (בגרמנית) בחדר משעמם (אוסף ציורי דת). מזל שהיו הפסלים, היה על מה להסתכל.
הארמון מאד יפה מבחוץ. יש פה ושם גם מה לראות בפנים אבל לא יותר מזה. השיא החיובי מבחינתי היה דווקא חדר קטן יותר שצד אחד שלו היה מלא בכדים ופסלי פורצלן מקסימים. אני אוהב את הפסלים הקטנים.
ארמון סנסוצ'י Schloss Sanssouci
הכניסה לארמון סנסוצ'י מוזמנת לפי שעה וכוון שהשעה הגיעה, הלכנו.
הארמון נבנה על פי הזמנת המלך פרידריך הגדול לשמש עבורו ועבור מלכתו כארמון קיץ. אבל הגברת לא רצתה לגור בארמון ופרידריך נשאר בו לבד. בדידותו אולי מסבירה את קישוטי הקיר שנראה מאוחר יותר. פרידריך אכן שהה בארמון בכל קיץ אבל הפרידריך וילהלם הבאים (השני והשלישי) לא כל כך. רק פרידריך וילהלם מספר ארבע חזר לבלות בארמון וגם השקיע בשיפוצו.
הארמון שרד את מלחמת העולם אך לא את ידם של הרוסים שלקחו חלק ניכר מאוצרותיו והחזירו מעט מדי אחרי שנים רבות מדי. בכל זאת ניסו הרוסים (או ממשלת גרמניה המזרחית לצורך הרשמיות) שהארמון יוכר כאתר מורשת על ידי אונסקו והצליחו בכך בשנת 1990.
כאן כיסו את הרצפה בשטיח וחסכו לנו את עינוי הסליפרס, תענוג.
הארמון היה המקום הראשון בפארק בו הרגשנו שהמאמץ להגיע לפוטסדם היה שווה. מעוצב יפה, מקושט יפה ומרוהט יפה.
בצד היציאה מחנות המזכרות בארמון עמד שומר ליד דלת. לא היה שלט אבל מישהי הראתה לו כרטיס ונכנסה. הראנו לו את הכרטיסים שלנו וגם אותנו הוא הכניס למרתף הארמון. פה עבדו המשרתים וגם אוחסנו מוצרי המזון. שווה לרדת.
גלריית הציורים Bildergalerie והחדרים החדשים Neue Kammern
בגלריית הציורים (ממזרח לארמון) ובחדרים החדשים (ממערב) נמצא אוסף הציורים של פרידריך הגדול חובב האמנות.
בגלריה, לאורך קיר ארוך באולם גדול, תלויים עשרות ציורים של רובנס, וואן דייק ואחרים.
החדרים החדשים הוא בניין ובו מספר חדרים מעוצבים. בחדר אחד מיוחד יש על כל קירותיו תבליטים של הוא והיא במינימום בגדים (כבר הזכרתי שהמלכה לא רצתה לגור בארמון?) שולחים ידיים זה לזו ולהפך.
אבל לא רק תבליטים יש בבניין. יש ציורים וכלי קרמיקה ועוד.
לפני שעזבנו את הפארק ירדנו אל הגן שמתחת לארמון למבט אחר אל ארמון סנסוצ'י.
יצאנו מהפארק לכיוון שער ברנדנבורג (גרסת פוטסדם) אל היעד האחרון בפוטסדם: הרובע ההולנדי. המסלול המועדף: רחוב ברנדנבורגר (ממש מול השער). מדרחוב עם חנויות קטנות והמון בתי קפה למתעניין. הרובע ההולנדי כולל שני רחובות מצטלבים שגם בהם בתי קפה, חנויות לתיירים ומסעדות. היה נחמד לטייל קצת.
לתחנה המרכזית של פוטסדם הפעם וברכבת RE1 חזרה למרכז ברלין.
היום הראשון: ברלין, עמדת ביקורת צ'ארלי, המוזיאון היהודי, כיכר בבל, כנסיית הברלינר דום
היום הרביעי: דרסדן, הארמון המלכותי, ארמון צווינגר
היום החמישי: ברלין, פנורמת החומה, מוזיאון החומה, תערוכת איי וייויי, East Side Galery
היום השישי: ברלין, ארמון שרלוטנבורג, מוזיאון בורגרון, פארק טירגרטן, שער ברנדנבורג
היום השביעי: ברלין, האנדרטה לשואה – המיצג, כיכר אלכסנדר, כיכר הכשר, הבונדסטג, פארק טירגרטן
היום השמיני: ברלין,האנדרטה לשואה – מרכז המידע, גלריית הציורים
פינגבאק: חופשה 2014 – ברלין, פוטסדם, דרסדן | מחשבות ועוד