בירות: 11 ימים בבלגיה

Brugsברוז’

את הבירה הזאת (שאינה מיוצרת בעיר ברוז’) שתיתי במסעדה בשם “הקטור צ’יקן” בבריסל. מסעדת מזון מהיר המבוססת על חלקי עוף בגריל ודגים מטוגנים, מוגשים עם צ’יפס וסלט קולסלו. טעים ומהיר.

הבירה עצמה, היא בירת חיטה בלגית, מתובלת עם קליפות תפוז וקוסברה. 4.8% אלכוהול. המרכיבים: מים, לתת שעורה וחיטה, סוכר, תמצית קליפות תפוז, כוסברה, וכשות. 45 קלוריות בכל 100 מיליליטר בירה.

הטעם בסדר. העוף המטוגן שאכלתי הסתדר אתה מצוין.

ווסטמאלה שתקנים דאבל

WestmallaDubbelWGאת ההכרות עם מבשלת ווסטמאלה עשיתי בהולנד (שתקנים טריפל). הפעם בחרתי את הבירה מהמדף במרכול המקומי.

בשנת 1865 החלו נזירים של ווסטמאלה לבשל בירה כהה בנוסף לבירה הרגילה שלהם. הם עדכנו את המתכון ב- 1926, והכפילו את כמות חומרי הגלם לייצור בירה חדשה וחזקה יותר. דאבל היה שם הגיוני עבור הבירה הכפולה הזו, אם כי לעתים קרובות היא פשוט נקראת "שתקנים". עד היום, המתכון משנת 1926 הוא הבסיס של ווסטמאלה שתקנים דאבל.

הדאבל היא בירה עם 7% אלכוהול. יוצרת ראש ענק במזיגה, שבעלי שפם כמוני צריכים להתחשב בו לאחר הלגימה. מרירה במקצת אבל טעימה מאד.

רמי

RameeAmberWGעל הבירה כתובים הדברים הבאים: רמי היא בירה מסוננת קלה לעיכול. רק מרכיבים באיכות גבוהה משמשים בתהליך הייצור המסורתי. הבירה עוברת תסיסה משנית בבקבוק וכדי ליהנות ממנה, היא צריכה להיות מוגשת בטמפרטורה של 7 מעלות צלזיוס. מכילה לתת שעורה ויש בה 7.5% אלכוהול.

לא בדקתי את הטמפרטורה שהבירה הוגשה לי, אבל הייתי צמא והבירה הקרה התאימה לי בדיוק.

הסברה והשכלה

מנזר La Ramée הוקם על ידי נזירים סיסטרצים, במאה ה- 13. כפי שהיה במנזרים בכל רחבי המדינה, סבלו הנזירים מעימותים ורדיפות בעקבות מלחמות, בעיקר במהלך המאה ה-17 (וגם משרפה בשנת 1650).

בקיץ 1705, במהלך מלחמת הירושה הספרדית, הגנרל מרלבורו, שהוביל את צבאות בעלות-הברית, הקים את המפקדה שלו בלה-רמי. שנה לאחר מכן, לאחר קרב רמיליס, שימש המנזר כבית חולים צבאי. בעקבות המהפכה הצרפתית פוזרו הנזירים בשנת 1796, אבל המתחם עצמו ניצל מהרס.

בתחילת המאה השמונה עשרה, שוחזר המנזר והוחזר לפעילות וגם הורחב.

WhiteWGלבנה (White)

את בירת החיטה לבנה של דובל מורטגט מצאתי בבית הקפה שבמוזיאון Middelheim לאמנות מודרנית באנטוורפן. מקום חביב המשלב פארק ירוק ומטופח ומפוזרים בו פסלים, חלקם קלסיים וחלקם מודרניים.

לגבי הבירה עצמה, בירה סבירה, חסרת כל ייחוד, ממבשלה שציפיתי ממנה ליותר. מתאימה למי שצמא ולא רוצה מים.

4.7% אלכוהול. כוללת מים, לתת שעורה בהירה וחיטה, כשות, קליפות תפוז מיובשות וכוסברה.

ChouffeSoleilWGשוף סולייל

עוד בירה חזקה, 8% אלכוהול, מבית טוב – מבשלת אשוף. למרות שבירות ממבשלת אשוף כבר שתיתי, את סולייל לא הכרתי.

רכיבים: מים, לתת שעורה, סירופ סוכר, לתת חיטה, לתת שיפון, כשות, שמרים וקליפות תפוז מיובשות.

טעימה ומהנה.

הסברה והשכלה – מבשלת העוגן במכלן

בתחילת המאה ה -15 הפעילה קהילת הנשים של מכלן בית חולים בעיר. כמו רוב היישובים בתקופה פעלה במקום גם מבשלת בירה. בשנת 1471 החליט המלך צ'רלס הקירח, כי המבשלה אינה צריכה לשלם מסים על הבירה המתבשלת לצריכת בית החולים וגם לקציני הצבא שלו, מה שקידם כמובן את ייצור הבירה במקום.

בשנת 1872, רכשה משפחת ואן ברידאם את מבשלת הבירה, שפצה ושדרגה אותה למבשלת בירה מודרנית עם דוד קיטור. שמה של המבשלה Het Anker – העוגן. אותם ימים, תקופת שלטונם של דוכסי בורגונדי, היו ימי השיא של העיר מכלן ושל המבשלה.

לכבודו של הקיסר, הבירות נקראו על שמו של מטבע הזהב של קרל, Gouden Carolus.

בשנת 1990, ניהל הדור החמישי של משפחת ואן ברידאם, את המבשלה והשקיע בציוד מודרני לחליטת בירה, ובמקום הוקם גם בית מלון. 20 שנים אחר כך נפתחה מסעדה ומפעל לזיקוק וויסקי.

גודן קרולוס קלסית וטריפל

CarolusClassicWGCarolusTripelWGשתי הבירות שמצאתי על המדף במרכול, הן בירות חזקות, הקלסית 8.5% אלכוהול והטריפל 9% אלכוהול.

מרכיבים: מים, לתת שעורה, כשות ושמרים.

הקלסית זכתה בשנת 2012 בתואר “האייל הכהה הטוב בעולם”.

הטריפל מיוצרת על פי המתכון העתיק, כפי שיוצרה החל משנת 1491 עבור אבירי צמר הזהב. גם היא זכתה בפרסים בתחרויות בירה אירופאיות ועולמיות.

מעבר לפרסים, היה כיף לשתות. שתי הבירות נעימות בגרון בלגימה ואחרי. נהנתי.

GrimbergenGגרימברגן בלונד

את הגרימברגן שתיתי במסעדה ליד ארוחת הצהריים, על פי המלצת המלצר. קרה, טעימה ומרעננת ובסיום הכוס הראשונה, הזמנתי עוד אחת, כדי לבדוק שגם השנייה טעימה לא פחות.

6.7% אלכוהול. רכיבים: מים, לתת שעורה, סירופ סוכר, לתת חיטה, קרמל וכשות.

הטעם, מעולה.

הסברה והשכלה – גרימברגן

גרימברגן הוא שמה של עיירה בה ייסד סנט נורברט, מנזר בשנת 1128. במנזר ייצרו הנזירים את הבירה וגם הגישו אותה למבקרים. הם המשיכו לייצר בירה לפי אותו מתכון במשך מאות שנים, עד שפולשים צרפתים סגרו את המנזר בסוף המאה ה- 18. כאשר המנזר הוקם מחדש, לא חודשה פעילות המבשלה והנזירים הזמינו את הבירה שלהם ממבשלות בסביבה.

בשנת 1958 פנתה מבשלת מאס, מהעיר אלקן, לנזירים בהצעה להשתמש במותג גרימברגן לבירות שיבשלו. הנזירים הסכימו ומאז בושלו בירות גרימברגן  על ידי שתי חברות שונות. בשנת 2008 השתלטה חברת היינקן הבינלאומית על מבשלת מאס ועל המותג גרימברגן, העבירה אותו לקבוצת קרלסברג, אבל נתנה רישיון לטווח ארוך למבשלת מאס להמשיך להשתמש במותג עבור השוק הבלגי, בעוד קרלסברג אחראית על שיווק מחוץ לבלגיה, ממבשלה בצרפת. הבירה ששתיתי בבלגיה, יוצרה בבלגיה.

התווית על בירה גרימברגן מציגה את הפניקס, עוף החול. בחלק העליון של התווית כתוב: "Ardet nec consumitur". או בעברית "נשרף אך לא נהרס". זוהי סיסמת המנזר ומתייחסת גם לסנה הבוער של משה וגם לעובדה כי המנזר נשרף פעמים רבות, ותמיד נבנה מחדש.

JupilerGג’ופילר

גם אם אנסה מאד, לא אצליח לדמיין שלושה ברזי בירה בבית הקפה של אחד ממוזיאוני ישראל. במוזיאון הטבע בבריסל חושבים שזה בסדר גמור – גם אני.

הבחירה משלוש האפשרויות שהיו, דווקא בג’ופילר הייתה מאד מושכלת. האדם שעמד לפני בתור לקח 2 כוסות ג’ופילר והחלטתי שהוא יודע למה. הסתבר שג’ופילר היא הבירה הנמכרת ביותר בבלגיה.

הבירה שקבלתי הייתה לאגר עם 5.2% אלכוהול. קרה, לא מסוננת וטעימה למדי.

בהשוואה למבשלות הקודמות, מבשלת ג’ופילר היא צעירונת. החלה את פעילותה בשנת 1966 בעיר Jupille ממנה קבלה את שמה. היא חלק מקונצרן משקאות ענק בשם ABinBev הכולל בין היתר גם את מבשלת Leffe ומבשלת Stella Artois.

הוגרדן

HoegaardenWCחזרה למבשלה עם היסטוריה. ואם להאמין להיסטוריה של מבשלת הוגרדן, אז הם המציאו או גילו את המתכון לבירת חיטה.

המבשלה מתארת זאת כך: אולי היה להם יותר מדי זמן פנוי. אולי נמאס להם מיין הקודש. אולי זו הייתה השראה אלוהית? לעולם לא נדע בוודאות. מה שאנחנו יודעים הוא כי הנזירים בהוגרדן היו הראשונים שגילו את המתכון הייחודי של בירת חיטה בסביבות 1445. כמי שאוהב בירת חיטה, אני מודה להם.

הבירה ששתיתי היא בירת חיטה לבנה, 4.9% אלכוהול.

שתיתי ישר מהפחית ואולי החמצתי את התיאור הבא: למזוג הוגרדן זה בדיוק כמו לתת לשמש ליפול לכוס שלך. צהוב בהיר, עם עכירות טבעית (הבירה אינה מסוננת) ולסיום קצף רך.  ממש דברי שירה.

בכל מקרה, הבירה טעימה. ביום חם, ואחרי הליכה זה היה בדיוק מה שדרוש לי.

סנט אידסבלד

StIdesbaldBlondWGהבירה האחרונה ששתיתי במלון הייתה גם היא בירת מנזרים. בירה בלונדינית עם 6.5% אלכוהול ותאריך 1138 על הבקבוק.

פעילות בישול התקיימה ב”אפלהוק” שבעיר מאלה כבר משנת 1654 טוענים המקומיים. לאון הויגה הגיע לעיר והחל לעבוד במבשלה בשנת 1902. הוא לא רק הוקסם מעולם בישול הבירה, הוא גם היה נשוי לבתו של מבשל. ארבע שנים אחר כך, לאון קנה את המבשלה אבל אז החלו שנים קשות למי שהיו ברשותו כלי נחושת. לתעשיית הנשק של מלחמת העולם הראשונה נדרשה נחושת ודודי הבישול הוחרמו. אחרי המלחמה נבנו דודים חדשים ואחר כך גם בניין חדש למבשלה.

בירות סנט אידסבלד נוספו למשפחת הויגה כשרכשו בשנת 1994 את מבשלת דאמי ובכך הרחיבו את מבחר בירות המנזרים שלהם.

הבירה עצמה, בסדר. לא אוסיף מילים.

קמברון

CambronGPairi Daiza הוא גן חיות עם למעלה מ -5,000 בעלי חיים וכמה גנים גדולים. זהו אתר התיירות מספר אחד בוואלוניה, החלק הדובר צרפתית של בלגיה. למעלה ממיליון מבקרים מגיעים אליו מדי שנה, והאתר משתרע על פני 55 דונם.

Pairi Daiza בפרסית עתיקה זה "גן סגור", או בתרגום חופשי יותר “גן עדן”. כשנפתח המקום בשנת 1993 הוא גם נקרא "גן עדן" ושימש כגן לציפורים. מאוחר יותר נוספו אריות, נמרים, פילים, קופים, ועוד.

ואיך קשור גן חיות לבירה? סבלנות, כבר מגיע.

הגן ממוקם באתר של המנזר של קמברון, מנזר סיסטרציאני ישן מהמאה ה- 12. בשנת 2010, החליט הבעלים של הגן שבמקום שהיה מנזר עתיק, צריכה לקום מבשלת בירה. וכך היה. החל מדצמבר 2012 פועלת בגן מבשלת בירה קטנה ואת התוצרת המעולה שלהם שתיתי במסעדה סינית מעולה גם היא, שנמצאת בגן.

פוסט זה פורסם בקטגוריה בירה, בריסל, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

תגובה אחת על בירות: 11 ימים בבלגיה

  1. פינגבאק: בירות: גרימברגן בלונד וגרימברגן דאבל אמברה | מחשבות ועוד

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.