הבירה הראשונה שטעמתי ממבשלת מרטנס הייתה טעימה ובהחלט הייתי צריך לכתוב עליה. אבל זה היה בסוף 2019 ודברים אחרין היו על הראש. נשאר צילום של הבירה על השיש במטבח בכפר סבא. עכשיו, הימים האחרונים של 2022, נתקלתי בשתי בירות נוספות של המבשלה והגיע הזמן לספר את סיפורה.
20 במרץ 1758. אדריאן גירכנס ואשתו איזבלה גיבלן פותחים אכסניה בשם "דה סטאר" בכפר בוכהולט. את הבירה המוגשת באכסניה מבשל אדריאן בעצמו. הוא גם מבשל בירה עבור החוואים באיזור ממצרכים שהם מביאים אליו ומשלמים לו עבור הבישול.



כשאדריאן נפטר בשנת 1783, איזבלה ממשיכה להפעיל את האכסניה ואת המבשלה.
בשנת 1792 נישאת קטרינה אליזבת, בתם של הזוג לז'אן לוריין שרייבר והזוג מתחיל לנהל את העסק המשפחתי. רק בשנת 1823 מופיע לראשונה השם מרטנס בעסק. אנה איזבלה, בתם של הזוג נישאת לתיאודור מרטנס. הדור השלישי מנהל מעכשיו את המבשלה. זו תקופת פריחה כלכלית לכפר, במיוחד עקב תעלת מים שפעילה בקרבתו. האכסניה והמבשלה ניהנים מההתפתחות ותופסים מעמד חזק בשוק.
פרנס מרטנס, בנם של תיאודור ואנה איזבלה (הדור הרביעי) מתחיל לנהל את העסק בשנת 1852. באותה שנה נאלצות מבשלות רבות להפסיק את פעילותן עקב חוק חדש. מבשלת משפחת מרטנס מרחיבה את פעילותה ומתחילה למכור מחוץ לכפר וצריכה להתרחב. לשם כך היא עוברת לצד השני של הרחוב ושם היא נמצאת עד היום.
כמו עבור מבשלות אחרות, שנות מלחמת העולם הראשונה היו קשות אך קרבה לתעלה ולמסילת רכבת סמוכה עזרה לעסק לשרוד ולשגשג. גם בשנות מלחמת העולם השניה הפעילות במבשלה הופסקה אך חזרה לעצמה בתום המלחמה. היום מנהלים פונס וז'אן מרטנס, הדור השמיני, את המבשלה.
והבירות עצמן:
מרטנס 5 היא לאגר 5%. רכיבים: מים, לתת שעורה, דגני תירס וכשות. 42 קלוריות בכל 100 מיליליטר בירה.
מרטנס 8.5 היא גם כן לאגר. 8.5% אלכוהול. רכיבים: מים, לתת שעורה, סוכר וכשות. 53 קלוריות בכל 100 מיליליטר בירה.
מרטנס גולד היא לאגר עם 6.5% אלכוהול.
מרטנס 8.5 היא החביבה עלי משלושתן אבל אלא אסרב לשתות גם את האחרות.