את היום החמישי, הגשום במקצת, התחלנו בסוג אחר של אמנות – מפעל הפורצלן הקיסרי (או מפעל לומונוסוב לפורצלן) שהוקם בשנת 1744 בהוראת הקיסרית אליזבת, בתו של פיטר הגדול. במפעל גם מוזיאון לפורצלן. כדים, צלחות, ספלים, פסלים – המון דברים יפים מפורצלן באולם לא גדול אבל מלא כל טוב.
להגיע אל המפעל, פשוט וקל. לוקחים מטרו אל תחנת לומונוסובסקיה. המפעל נמצא בערך 700 מטר מהתחנה שעל שמו. המפעל עבר גילגולים רבים על פי סוג השלטון במדינה מעבודות יחודיות עבור שושלת רומנוב ואצילי רוסיה דרך עבודות שנושאן הפועל הסובייטי ודמותו של סטלין ועד אומנות פורצלן מודרנית. דוגמאות לעבודות השונות מוצגות במוזיאון.
באחת הפינות של האולם עמד משהו שנראה כמו מגש ועליו עלים לבנים. עברתי בלי להקדיש לו זמן מיוחד לאכזבת המשגיחה המקומית. קצת אחר כך הסבירה לנו שמדובר במלאכת מחשבת עדינה במיוחד. העלים עשויים פורצלן ורק מקרוב ניתן להבחין בייחודם. את הידע שלה רכשה המשגיחה משנים רבות של שמיעת מדריכים המבקרים במקום עם קבוצותיהם.
סביב אחד העמודים באולם הייתה תצוגה של עשרות דמויות, גברים ונשים. הפסלים, שגובהם 20 עד 30 סנטימטרים, מייצגים את העמים השונים המרכיבים את רוסיה (ועוד יותר את ברית המועצות לשעבר) ושמשו לצורכי לימוד אבל יפים גם לתצוגה.
מהמוזיאון עברנו לאגף אחר בבניין, אל חנות המפעל. גם כאן לא חסרו יצירות אומנות מושקעות. המחירים בהתאם.
מזג האוויר כשיצאנו נראה עדיין קודר והגשם של הבוקר המשיך בהפסקות. בתכנית להמשך היום: גן פתוח, הגן של ארמון הקיץ. למרבה ההפתעה הגן היה סגור עקב ביקורת כלשהי.
ברגל, דרך השדות של מרס (גן זיכרון) וגשר ארוך וחשוף לרוחות המשכנו אל המבצר של פטר ופול.
מבצר פטר ופול הוקם בתחילת המאה השמונה עשרה על ידי פטר הגדול על אי בגדה הצפונית של נהר הניבה כדי להגן על הבירה החדשה מפני השבדים. פעם השבדים היו ממש מפחידים. המבצר לא ממש שימש למטרתו הצבאית והיה בסיס לחיל המשמר העירוני וכלא שבין האורחים הידועים ש"התארחו" בין קירותיו היו דוסטוייבסקי וטרוצקי. הבולשביקים השתלטו על המבצר באוקטובר 1917, ירו ממנו בתותחים על ארמון החורף וגם כלאו בו את שרי הממשלה לאחר ניצחונם. בשנת 1924 הפך המבצר למוזיאון להיסטוריה של רוסיה. במהלך המצור על העיר במלחמת העולם השנייה נפגע גם המבצר ושופץ לאחריה.
אי אפשר מבצר בלי כנסיה ולכן גם במבצר פטר ופול הוקמה קתדרלה, קתדרלת פטר ופול. קתדרלה גבוהה ומקושטת ובשפיץ מלאך אוחז בצלב. חלק גדול משטח הקתדרלה מכוסה בארונות הקבורה של שושלת רומנוב שרובה, מפטר הגדול ועד ניקולאי השני קבורים כאן. אחרי המהפכה, הפסיקה הקתדרלה לשמש כמקום תפילה וכמה שנים מאוחר יותר הפכה לחלק מהמוזיאון עם שאר המבצר (מלבד המטבעה הנמצאת גם כן במבצר ואינה חלק מהמוזיאון).
יצאנו מהמבצר עדיין במזג אוויר סגרירי עם גשם מידי פעם. הפעם איתרנו את תחנת המטרו הקרובה וחצינו את הניבה מתחת לאדמה. לא נסענו רחוק מאד, ליד כנסיית "המושיע על הדם השפוך" יש גן שרצינו לבקר. הסתבר שמתקיימת בו תערוכה בשם "פלנטומניה 2013". היו סימנים שחלק מהדוכנים/מציגים כבר עזבו בגלל השעה או בגלל הגשם. נכנסנו בכל זאת.
לסנט פטרסבורג – היום השישי
פינגבאק: רוסיה ולטביה – סוף תעוד טיול קיץ | מחשבות ועוד